Chilli papričky: ach, jak krásně pálí!

Poslat přátelům @
  • 15. 1. 2015
  • Africká kuchyně
  • Asijská kuchyně
  • Jihoamerická kuchyně

Chilli paprička je plod exotických druhů křovitých paprik z tropických a subtropických oblastí Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Jižní a Střední Ameriky. Rozeznáváme mnoho druhů těchto papriček a další množství nových odrůd vzniká křížením a kultivací. Především při touze pěstitelů překonat rekordy v pálivosti.

Papričky kromě jiných látek obsahují vitamín C, přírodní barviva, aromatické silice, minerály a karoten B. Hlavní složkou, která má na svědomí jejich ostrou pálivost, je pak rostlinný alkaloid kapsaicin.

Pro člověka – a obecně savce – je kapsaicin velmi dráždivý. Při kontaktu se sliznicemi a tkáněmi vyvolává silný pocit pálení. Je rozpustný v alkoholu a tucích, takže pokud to s chilli papričkami přeženeme a potřebujeme „první pomoc“, hodí se sáhnout po sklence mléka, panáku alkoholu nebo třeba slanině. Naopak příliš nepomohou nápoje, ve kterých je hlavní složkou voda.

Jaké druhy známe?

Velké množství kultivarů chilli papriček se dělí následujících druhů:

Capsicum annuum: nejběžnější a nejrozšířenější druh zahrnuje mimo jiné i kajenský pepř, jalapeňos a chiltepin.

Capsicum frutescens: méně rozšířený druh, jehož nejznámější odrůda je tabasco, ze kterého se vyrábí oblíbená omáčka.

Capsicum chinense: tento druh zahrnuje mnoho světových nejpálivějších kultivarů, například habanero.

Capsicum pubescens: jedná se pravděpodobně o nejstarší známou domestikovanou papriku a celkově i  o nejstarší kultivovanou rostlinu

Capsicum baccatum: mezi specifika tohoto druhu patří nádherné, dekorativní květy, které se až po delší době mění na plod. Paprička tedy zraje delší dobu.

Pálivost papriček prozradí stupnice

Množství pálivého kapsaicinu, který stimuluje nervová zakončení ve sliznicích, se určuje pomocí Scovilleho stupnice pálivosti. Jejím autorem je americký chemik Wilbur Scoville. Počet Scovilleho jednotek pálivosti SHU odpovídá přítomnému množství kapsaicinu.

Původní test probíhal srovnávacím způsobem, kdy skupina ochutnávačů zjišťovala, při jaké koncentraci přesně namíchané směsi obsahující papričku se projeví pálivost. Dnes se už pro stanovení množství kapsaicinu častěji využívá kapalinová chromatografie, která je rychlejší a přesnější.

Čistý kapsaicin má hodnotu 15 milionů SHU. Nejpálivější paprička světa pak přesáhne „jen“ dva miliony SHU. U nás běžně dostupné druhy mají pálivost zhruba od čtyř tisíc (maďarské feferonky) až po tři sta tisíc SHU (Habanero Red Savina).

Chilli je zdravé

Kdo chilli papričky zatracuje, ochuzuje se nejen o výjimečný gurmánský zážitek. Přichází i o nezanedbatelné léčivé účinky a pozitivní vliv kapsaicinu na zdraví. Konzumujeme-li chilli pravidelně a často, můžeme těžit z toho, že jeho hlavní složka:

Snižuje hladinu cholesterolu v krvi

Pomáhá v boji s lupénkou

Zrychluje metabolismus

Podporuje zažívání

Snižuje hladinu cukru v krvi

Pomáhá při léčení trombózy

Snižuje chuť k jídlu

Chilli papričky v kuchyni

Omáčky připravené z chilli papriček se mohou podávat k masu, dochucují se jimi omáčky i zeleninové směsi. Hodí se také při nakládání a dají se použít prakticky kdekoli, záleží na fantazii a odolnosti. Jejich obliba stoupá s rozšiřováním thajské, čínské, indické nebo mexické kuchyně. Pro ně je chilli naprosto typické a bez něj si zejména asijské pokrmy vůbec nelze představit.

Chilli papričky se používají také čerstvé a sušené, pomleté, nebo také ve směsích. Hodí se na kořenění zejména jižních zelenin, přidávají se do masových šťáv a jídel z masa a ryb. Mleté chilli je vhodné použít například i při přípravě hrachu, čočky nebo polévek. A i když se to může zdát nemožné, chilli lze přidávat i do sladkých jídel, například jako přísadu do čokolády, medu a džemů.

Kdo ještě váhá, měl by vědět, že kapsaicin stimuluje mozek k produkci endorfinů – hormonů štěstí. A to za trošku pálivého nepohodlí přece stojí.

KOMENTÁŘE

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se