Rýže je obilnina, jež sytí svět

Poslat přátelům @
  • 21. 1. 2015
  • Asijská kuchyně

Rýže se dnes pěstuje ve stovce zemí, hlavně v tropických a subtropických oblastech. Až 87 % jí ale pochází z asijských zemí. Není divu, vždyť Asie je jejím opravdovým domovem a je to také základní surovina asijské kuchyně.

Jak rýži dělíme?

Popsat a jednoduše roztřídit rýži jde velmi těžko, neboť existuje až osm tisíc jejích druhů. Základním způsobem se dělí podle velikosti a tvaru zrna; a podle stupně pomletí, tedy barvy.

Podle tvaru rozeznáváme rýži dlouhozrnnou, krátkozrnnou (nebo střednězrnnou) a kulatozrnnou. Tvar rýžového zrna velmi ovlivňuje vlastnosti rýže a charakterizuje, jakým se bude chovat při tepelné úpravě. Obecně platí, že kulatá zrna obsahují největší množství škrobu a snadněji se rozvaří, jsou lepivá. Využívají se proto například na přípravu kaší. Delší zrna jsou naopak vhodná jako příloha.

Barva rýže je daná jejím zpracováním. Hnědá rýže – nazývaná též celozrnná nebo natural – má celé zrno zachováno i s vnějším obalem. Obsahuje významné látky, které jsou ve slupce obsažené, hlavně vlákninu a minerální látky. Pokud je rýže mletím a dalšími úpravami zbavována vnějšího obalu, mluvíme již o bílé rýži.

Nejoblíbenější druhy rýže

Kolik sami znáte druhů rýže? Vybrali jsme několik nejvýznamnějších, které se v asijské kuchyni nejčastěji používají:

Basmati: Tento velmi aromatický druh rýže má ořechovou vůni a vynikající chuť. Říká se jí někdy královna mezi rýžemi. Pěstuje se hlavně v Indii a Pákistánu. Díky nelepivé konzistenci a nezaměnitelné chuti se hodí jako příloha k exotickým pokrmům.

Sladká rýže: Po uvaření má skoro průsvitnou barvu. Je dostatečně lepivá, proto se z ní připravuje třeba sushi a také sladké rýžové koláčky mochi.

Jasmínová rýže: Je rovněž aromatická a podobá se rýži basmati, má však měkkou a lepivější konzistenci. Typická je její květinová vůně a chuť, podle které získala svůj název. Pěstuje se hlavně v Thajsku.

Bhútánská rudá rýže: Má červenou barvu a vyznačuje se ořechovou chutí. Pěstuje se hlavně v Indii a při kuchyňské úpravě vyžaduje delší dobu vaření.

Víte, jak správně uvařit rýži?

Jelikož existuje mnoho druhů rýže, neexistuje univerzální návod, jak ji uvařit. Některé druhy navíc vyžadují i velmi speciální postupy. Podívejme se na čínský způsob vaření rýže, který se v asijské kuchyni často využívá.

Množství vody použité k vaření by se mělo rovnat dvojnásobku množství rýže: tedy 1 hrníček rýže a 2 hrníčky vody. Rýži propláchneme a vsypeme ji do vroucí vody. Až se začne voda opět vařit, plamen stáhneme a přiklopenou rýži vaříme 10–15 minut. Poté ji necháme ještě 5 minut dojít (nebo vaříme 20 minut a rovnou podáváme). V Číně se rýže nesolí a připravuje se v takové konzistenci, aby se dala jíst hůlkami.

V asijské kuchyni tvoří rýže základ stravy. Připravuje se často a ve větším množství, proto je běžné používat speciální hrnce, takzvané rýžovary. Značně ušetří čas a zaručí jistý výsledek. Stačí vložit propláchnutou rýži, příslušné množství vody a nastavit, jaký druh rýže chceme uvařit. Přístroj sám zvolí vhodnou délku a způsob přípravy. Velkou výhodou je i to, že hrnec uchová rýži dlouhou dobu ve správné teplotě

Rýže nemusí být jen příloha

S rýží se v asijské kuchyni setkáme v mnoha podobách. Kromě typického využití jako přílohy se z ní připravují také kaše, pudinky či nákypy, nebo i dezerty. Z rýžové mouky se vyrábějí velmi populární rýžové nudle.

Jako základní surovina se rýže používá i na přípravu různých nápojů. Existuje například rýžový ocet, víno, pivo nebo rýžový destilát arak.

Anebo také v Japonsku oblíbené saké, alkoholický nápoj z dlouhozrnné rýže. Umele se tak, až z ní vznikne jemný prášek, který se nechá zkvasit, dokud se nezmění v cukry. Ty se pak dále mění na alkohol. Výsledný nezředěný nápoj obsahuje zhruba 20 procent alkoholu. Výrobci jej však kvůli chuti a jemnosti většinou dále ředí.

Proč jíst rýži?

Rýže má velký přínos pro zdraví člověka. Svým složením je sice bohatá především na sacharidy, což nemusí každému vyhovovat, obsahuje ale také velké množství vitaminů řady B a také vlákniny. Rovněž v ní najdeme mnoho minerálních látek, jako hořčík, železo, draslík a zinek. Velkým pozitivem je, že neobsahuje téměř žádný tuk.

Fotografie: Peerakit Jirachetthakun POPCITY / Shutterstock.com

KOMENTÁŘE

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se