Znáte raw food? Víte, co čekat od živé stravy?

Poslat přátelům @
  • 4. 11. 2014
  • Studená kuchyně
  • Ovoce a zelenina

Raw food neboli living food či vitariánství je jedním z nejvýraznějších směrů zdravého stravování posledních asi deseti let. Jeho zastánci jsou přesvědčeni, že jídlo – aby prospělo – musí zůstat „živé“, syrové. Tepelné úpravy stravu poškozují a povolené je pouze mírné vaření v teplotách do 42 °C.

Jen tehdy si jídlo podle vitariánů uchová důležité elektrolyty a enzymy. Podílejí se na všech buněčných procesech v těle a jsou tedy nadmíru užitečné. Koneckonců enzymoterapii používá i medicína, například po úrazech či dlouhých nemocech. Nízká teplota úpravy také zaručuje uchování vitamínů a minerálních látek, nemluvě o struktuře jídla, chuti, vůni.

Něco za něco

K běžné české kuchyni má vitariánství hodně daleko. Proto se ani nedoporučuje přejít na raw stravu ze dne na den. Ohleduplnější je postupná změna, během níž se nejprve vyřadí červené maso a produkty z něj. Následuje bílé maso, pak mléko a mléčné výrobky, pečivo, sladkosti.

A co přijde místo toho? Zelenina a ovoce, ořechy, luštěniny, bylinky, oleje; přičemž je potřeba říct, že ne vše je automaticky hodné zařazení do raw jídelníčku. Důležitým měřítkem je kvalita, jež musí být z kategorie bio. Předčasně sklizená jablka ze stromu ošetřovaného postřiky je pro vitariány stejně „mrtvé jídlo“ jako „smažák“.

Raw pizza?

Že vám zatím nabíhá husí kůže z toho, jak monotónní jídelníček plný salátů a „zrní“ musí takový vitarián mít? O kolik živin se musí okrádat? Podle všeho se mýlíte. Každé jídlo je promyšlené a dodává tělu bílkoviny, sacharidy i zdravé tuky. A vůbec ne jen v salátech!

Na „syrovém“ jídelníčku jsou také pizzy, burgery, tacos, dezerty, sýry, špagety i chléb. Jen je to všechno jiné, než jsme zvyklí. Třeba špagety jsou spíš „špagety“, protože bývají ze syrové dýně, okurky, cukety nebo mrkve.

Sýry se zase vyrábějí fermentací z ořechů. Také korpusy na dorty tvoří ořechy, vhodné druhy mouky (ovesná, pohanková, mandlová) a nějaké pojidlo a sladidlo. Tím mohou být třeba rozemleté datle nebo raw med. Ani chléb vitariáni nepečou, nechává se vysušit. A je zase tvořený převážně z ořechů, vhodné mouky a nějaké lepivé ingredience.

Vitariánská fantazie

Komu by chybělo mléko, může si vzít nepasterizované. Podle vitariánů ale zahleňuje a u všech savců má být určené jen mláďatům, nepatří proto do běžného jídelníčku.

Lepší jsou rostlinná mléka, třeba mandlové. Při jeho přípravě se jen nadrtí mandle, zalijí vodou, propasírují přes plátýnko a výslednou tekutinou je mandlové mléko. Vitariáni zužitkují také nadrcené mandle, které nechají usušit. Pak je použijí jako mandlovou mouku při „pečení“ nebo přimíchají do salátů, smoothie…

Vitariánům se nedá upřít fantazie, protože dokážou vymyslet alternativu prakticky ke všemu, co jí většina populace. Existují dokonce fígle i pro zimní období, ve kterém se ti mírnější klidně zahřejí teplým čajem. Jen ho musí pít až poté, co stráví jídlo, protože teplá tekutina by v žaludku zničila všechny živiny. Nebo sázejí na koření, jako je chilli, česnek, skořice nebo zázvor, jež jim dokáže vynahradit pocit z horkého jídla.

Kuchyně bez sporáku

Zastánci raw stravy potřebují ke svým kulinárním zážitkům jiné vybavení kuchyně. Obejdou se bez sporáku, hrnců, trouby, grilu i fritovacího hrnce. Zato potřebují mixéry, odšťavovače, šetrné sušičky ovoce, mlýnky, hmoždíře a struhadla. A také velké sady prkýnek, sekáčků. Nebo vlastně ideálně keramických nožů, aby kovové náčiní nebralo zelenině, ovoci, klíčkům a ořechům vitamíny.

Důležitou součástí vitariánského kuchyňského zázemí je i filtr na vodu. Hodí se také speciální mlýnek na bleskovou a hromadnou výrobu zeleninových špaget.

Překážky pro vytrvalce

I nejzavilejší vitariáni nicméně přiznávají, že zpočátku je to dřina. Přijdou nové chutě, tělo se detoxikuje. A i když u raw food je možné jíst prakticky nonstop, přichází hlad a objevují se i abstinenční příznaky po teplém jídle, cukru a tucích.

Průvodním jevem je poměrně rychlé hubnutí. Protože strava je plná vlákniny a syrová, dostane zabrat trávicí soustava. Nového vitariána také často trápí intenzivní nadýmání, pocity překyselení nebo trnutí zubů z kyselejšího ovoce a zeleniny.

Pak ale prý přijde zázrak. Příval energie je tak velký, že vitarián cítí mnohem menší potřebu spánku. Cítí se mladší, má silnější imunitu, zdravější pokožku, nehty, vlasy a zuby. Objevil, že má lepší postřeh a dokonalou odolnost vůči stresu.

KOMENTÁŘE

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se