Svatováclavská kachna s bílým zelím a bramborovým knedlíkem

Svatováclavská kachna s bílým zelím a bramborovým knedlíkem

POSTUP

  • 140 minut
  • složitá příprava
  • 6 porcí
  • nad 150 Kč

1

Připravíme si kachnu, kterou očistíme, ochutíme solí, pepřem a kmínem. Jablka oloupeme, rozkrojíme a zbavíme jadřinců. Nakrájíme je na větší kousky a společně se skořicí i badyánem vložíme do dutiny.

2

Troubu předehřejeme na 180 °C. Připravíme si pekáč a kachnu do něj položíme prsní částí dolů. Pekáč přiklopíme pokličkou a kachnu pečeme 90 minut.

3

Během pečení kachny si připravíme bramborové knedlíky. Brambory uvaříme ve vroucí vodě do měkka, necháme je vychladnout, oloupeme a nastrouháme na jemno.

4

V misce smícháme brambory s moukou, špetkou soli a vejcem. Ze vzniklého těsta vytvoříme dva bramborové knedlíky.

5

Knedlíky vaříme 10 minut ve vroucí osolené vodě z každé strany. Jakmile jsou hotové, propíchneme je a necháme vychladnout.

6

Po 90 minutách pečení kachny odklopíme poklici, kachnu otočíme a pečeme další hodinu.

7

Ke kachně patří bílé zelí. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a osmažíme na rozpáleném oleji. Přidáme zelí a zamícháme. Zelí krátce dusíme, asi 5 až 10 minut. Podle chuti ho ochutíme octem, cukrem, solí, kmínem a pepřem. V troše vody rozmícháme mouku a zelí zahustíme.

8

Všechny tři cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli osmažíme na rozpálené pánvi dozlatova. Hotovou kachnu podáváme se zelím, bramborovým knedlíkem a cibulkou.


TIP 1: Pekáč není třeba vymazat tukem, kachna je dost tučná a během pečení pouští sádlo.

TIP 2: Ještě křupavější kůrčičku získáte, když kůži během pečení bez poklice párkrát propíchnete.

O autorovi

Tým tescorecepty.cz

Tento recept pro vás připravil tým tescorecepty.cz. Líbí se vám? Ohodnoťte jej a sdílejte s přáteli!

SUROVINY

Na kachnu 
1 kachna
2 jablka
1 ks skořice
1 hvězdička badyánu
kmín
sůl
pepř
Na bramborové knedlíky 
500 g brambor varného typu B
200 g hrubé mouky
1 vejce
sůl
Na zelí 
1 zelí
1 cibule
2 lžičky mouky
sůl
pepř
kmín
cukr
ocet
voda
olej
Na podávání 
3 cibule
olej

Vytisknout      Stáhnout v PDF      Poslat na e-mail

DOPORUČUJÍ

Tento recept doporučují 3 lidé.

KOMENTÁŘE

Pro přidávání komentářů se musíte . Pokud ještě nemáte svůj účet, vytvořte si jej prosím. Registrujte se